~Sahabat = Usrah~

tit...tit.. mesej masuk ke dalam inbox. Entah mengapa rasa girang tiba-tiba menyerang. Mungkin disebabkan mesej yang baru masuk sebntar tadi. "salam ukhuwah kepada sahabat-sahabat, jumaat (23/10) jam 8pg akan diadakan rehlah ukhuwah d pavilion". Rehlah yang telah lama dirancang oleh kak syifak tanpa pengetahuan kami semua membuatkan saya tertanya-tanya apa modul kali ini yang hendak dibawa untuk merehatkan minda daripada 'STRESS' nak EXAM.

Lagi terkejut bilamana naqibah kami kak Che Yusairah menghadiri rehlah pagi ini, Setelah 2 pusingan padang bola berakhir. Di tambah lagi 1 pusingan bersama kak Yus dan sahabat-sahabat lain, kami warming down dan berehat sebentar dengan modul yang saya dan sahabat-sahabat lain tidak menyangka tapi sangat menyeronokkan. Lain dari yang lain, kredit untuk kak Yus.. memang sangat seronok!

Modul 1:
Mestilah taaruf. Untuk saling lebih dekat lagi.. tapi kelainan kali ini ialah taaruf menggunakan suara+IQ. Mana tidaknya, disuruh perkenalkan diri dengan pantun 2 kerat. Penat jugak otak ni memikir. Maklum la.. bukan ahli sastera.. Walaupun sebenarnya mungkin mudah bagi anda..(Nama+asal+kolej)

"Halimah pakai baju warna-warni,
nama saya Hiluani"
"Ada biawak dalam hutan,
saya asal dari Kelantan"
"Mak saya tauke Emas,
saya duduk di kolej krismas"
Ni pantun baru sorang, belum lagi yang lain. Hilang stress melihat sahabat-sahabat yang terus mencuba walaupun banyak yang tak kena hujungye termasuklah saya. Kagum juga melihat halimah, kak zakiah dan sahabat lain, dalam diam rupanya pandai berpantun.

Modul 2:
Yang ini lagi memeranjatkan kami. Langsung tidak terfikir. Tanpa menggunakan tangan atau mulut, bagaimana anda perlu memberikan biskut taiger kepada sahabat anda. Fikir-fikirlah.. Tapi kami dapat buat walaupun sebenarnya dah nak putus asa.. *kak Yus kata budak tadika pun boleh buat..

Modul 3:
Yang ini kena ikat kaki dengan sahabat. Kemudian lari berpasangan. Tak tahu nak kata macamane, tapi Hiluani dan kak Hidayat sangat laju ke hadapan. Ada apa2 strategi ke? Kemudian, kami pecah dua kumpulan untuk bermain bola jaring dengan ikat kaki bersama sahabat. Rasa macam susah, tapi belum cuba belum tahu. Selalunya main single, ni kena main berpasangan. 3 orang sekaligus pula tu. Tapi, tidak mengapalah sebab tak ada peraturan. Main langgar je.. Habis-habis kumpulan kak dayat menang lagi 1-0.. Ingat baru nak balas dendam sebab kalah main bola jaring hari tu 11-3 tapi tak dapat pulak.. kena usaha ni..

Jam 10pg kami berhenti rehat dengan sarapan bersama-sama. Walaupun beli sikit tapi sangat cukup dan mengenyangkan. Maklum la makan bersama sahabat.. Ada keberkatan..

Kemudian, kak Yus memberikan sedikit motivasi pada kami semua. Dah penat riadah, dapat pula tip berguna untuk exam.. Inilah kelebihan usrah..
1- Niat ikhlas kerana Allah bukan hanya untuk exam je..
2- Usaha perlu ditingkatkan, termasuk la assingment sebelum exam kena siapkan.
3- Cari keberkatan. Sekarang sangat susah untuk melihat pelajar yang menghargai gurunya. Tetapi pengalaman kak Yus sangat menyentuh hati. Jumpa lah guru anda sebelum exam.
4- Minta doa daripada ibu bapa, adik beradik kita yang belum banyak dosanya, atuk, nenek, sahabat-sahabat dan sebagainya, sebab kita tidak tahu doa siapa yang tidak terhijab pada waktu itu.
5- Qiamullail jangan tinggal,
6- Tawakal & beri keyakinan sepenuhnya pada Allah.

Akhirnya, rehlah ukhwah kami diakhiri dengan tasbih kafarah, surah al-Asr dan doa rabitah. Kami semua pulang dalam kepenatan tetapi membawa semangat juang yang tinggi. Insya Allah kejayaan milik kita bersama. Mungkin juga dalam harapan mengubah dunia.. Ukhuwah Fillah Abadan!!!


0 Comments:

Post a Comment